Vintage en / of Retro

De begrippen Vintage en Retro worden door elkaar heen gebruikt, terwijl er toch een andere betekenis aan zit. Hieronder leg ik kort uit wat ik versta onder Vintage en Retro en hoe ik die gebruik in mijn webwinkel?

Vintage :

Vintage zijn voor mij items, zoals meubels, blikken, lampen, vazen, servies, behang, kleding maar dan gemaakt in de jaren 50, 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. In het Engels ook wel Mid-century genoemd. Ze moeten wel kenmerkend voor die tijd zijn. Niet alles wat in die jaren gemaakt is schaar ik onder vintage. Het moet bij mij nostalgische gevoelens oproepen. Het moet qua kleurencombinaties opvallen. Voorbeelden hiervan zijn met name de kleuren als oranje, paars, okergeel, pastel en combinaties hiervan. Woorden die bij mij hierop van toepassing zijn op vintage is Space age, Psychedelisch, Hip, Flower power etc. Wat bij mij op de site staat is dan ook oorspronkelijk gemaakt in de voor mij vintage jaren van de vorige eeuw. Zie foto's hieronder van diverse lampen gemaakt in de periode 50's tot en met 70's.

 Dus vintage. Wat is dan retro?

 

Retro : Retro is voor mij datgene wat gebaseerd is op ontwerpen uit de jaren 50 tot en met 80 van de vorige eeuw, maar wat later nieuw gemaakt is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de nieuwe aluminium lampen in koperlook. Lijken vaak op de lampen uit de space age periode, maar toch met een modern tintje. Maar ook auto's als de VW Beetle, de new Mini en de new Fiat 500. Gebaseerd op een ontwerp van vroeger, maar dan net even anders en gemaakt met technieken en materialen van nu. Zie foto hieronder van de New VW Beetle. Retro dus.

PS. Als iets wat mij betreft geen Vintage is, maar valt onder de categorie Retro, dan vermeld ik dat specifiek bij dat artikel met Retro of Modern in mijn webwinkel.

 

© 2016 - 2024 Fennies Vintage | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel